Coses d'ara i d'abantesCostums i tradicionsCarrers i placesRacons de CadaquésSabies que...?Atres

D'on ve es nom de Cadaqués?

 

Sobre es nom del poble hi ha bàsicament dugues hipòtesis, ben diferents, que mirarem de resumir sense entrar a opinar quina és més exacta, entre d'atres coses perquè no hi cap especialista que gosi fer una afirmació categòrica. Aquestes dugues hipòtesis no tenen res a veure l'una amb l'atra. Pot ser que una d'elles sigui encertada o bé que totes dugues siguin errònies. Tot seguit en fem un petit resum:


1.- Primera hipòtesi: Cadaqués ve de "Cap de Quers".

Sa primera hipòtesi diu que Cadaqués ve de “quers” (roques, en català antic). Cap de Quers seria es nom antic del poble, que hauria evolucionat fins a convertir-se en Cadaqués.

En mapes francesos del segle XVI i XVII hi apareixen ses inscripcions “Cap de Quiers” o “Cap de Quers”, i en d’atres de més antics hi podem trobar “Kadachers” o “Cadaxés”. En aquest d'aquí, datat el 1706, hi diu "Plan de la Ville de Cap d'Aques".

Joan Coromines(1) diu que que aquesta és una etimologia preciosa i que no la pot rebutjar del tot, però tot i això diu que no el convenç, perquè as documents medievals sempre apareix escrit “Cad-” i mai “Capd-” o “Caput de-”, i també s’hi troba “-deq” però mai “-daq”. Això sense comptar –diu Coromines- que “Cadaqués és una vila, no pas un cap, i que es troba en una badia i no pas en una punta de terra: si es vol en una península on hi ha el cap de Creus, però encara ben lluny d’aquest cap”.


2.- Segona hipòtesi: Cadaqués ve de "càdec" 

CàdecEs càdec (Juniperus oxycedrus) és un arbust o abre petit de la famili des genebrers, que fa uns fruits d’un color vermellós, molt abundant pes voltants de Cadaqués. D’aquí n'hauria sortit Cadaquers [kadakés], que voldria dir “puesto on hi ha càdecs”.

L’Ernesta Sala (2) esmenta un cas semblant d’utilització d’aquest sufix en referir-se al terme des Surers, anomenat d’aquesta manera per l’abundanci de suros.

Coromines diu que degut a l’abundanci de càdecs en aquest territori, aquest arbust podria haver donat nom al poble tal com passa també a Montcada o a Cadanet. Reconeix, però, que es tracta d’un “idea audaç”.


Bibliografia

(1).- Joan Coromines. “Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana”. Citat per Ernesta Sala 

(2).- Ernesta Sala. “Toponímia del terme marítim de Cadaqués”. Article publicat a Revista de Girona.