Coses d'ara i d'abantesCostums i tradicionsCarrers i placesRacons de CadaquésSabies que...?Atres

Sa Plaça

 

Sardanes a Sa Plaça cap els anys 50 (foto Vial)

Sa Plaça, anomenada oficialment Plaça del General Escofet, havia estat, en atres èpoques,  l'única plaça que hi havia a dintre de la Vila. I per això se'n deia senzillament "sa Plaça".

Segons explica en Firmo Ferrer en es seu llibre "Topònims de Cadaqués", en aquesta plaça s'hi discutien ses afers municipals, fins que el 1397 el rei Martí l'Humà va recomanar que es nomenés un Consell de la Vila format per 12 prohoms.

Seguint amb ses explicacions d'en Firmo, "anys més tard, per imposicions de fora, s'obligà a retolar la plaça i se li posà el nom de Plaza Real."

El 1906 se li va posar oficialment es nom de "Plaça del general Escofet". Aquest era un fill de Cadaqués, militar de l'exèrcit espanyol, que va fer donacions destinades a l'ensenyança de minyons i a la construcció de la Capella Fonda de la iglesi.

As mig d'aquesta plaça hi ha, des de fa relativament pocs anys,  una rosa des vents que va fer, amb pedra, l'Emili Caminada, un d'aquells homos savis de Cadaqués que havien practicat totes ses arts i oficis, des de fer paret seca, pescar a l'encesa, treballar a ses olivars o ses vinyes, o fer nanses i gambines. Algú va confondre aquesta rosa des vents amb una estrella i ara mos trobem que hi ha tot ple de gent que de Sa Plaça en diu la "Plaça de l'Estrella", que és un nom que no té res a veure amb la realitat. I és ben trist que moltes d'aquestes persones que fan servir aquesta denominació poc que són precisament forasters, sinó gent del poble.

Algun dia convindria dedicar algun apartat d'aquest web a parlar de com s'estan perdent o degradant molts des topònims de Cadaqués.

Trobada de poetes el 13-09-2003