Coses d'ara i d'abantesCostums i tradicionsCarrers i placesRacons de CadaquésSabies que...?Atres

Cap de Creus té, com deia Josep Pla, un aspecte "cataclismàtic i descarnat". En aquesta geologia feréstega s'hi han anat modelant, al llarg del temps, diverses formes capricioses que mos recorden alguns animals. En aquesta pàgina presentem alguns exemples d'aquest singular zoo de pedra. 

 

Feu clic a sobre de ses miniatures per ampliar ses imatges

  

 Clic per ampliar

ES CAMELL

És una de ses roques més conegudes i emblemàtiques de Cap de Creus, i es troba situat a tocar es Rec de ses Roques Blanques, a prop de la carretera. Anant cap a Cap de Creus queda a mà esquerra. És facil de distingir, perquè és sa roca que sobresurt més en aquest indret. 


SA TORTUGA

Aquesta curiosa tortuga de pedra amb closca vegetal, va ser descoberta per l'autor d'aquesta pàgina. No pas sa roca, evidentment, sinó sa seua forma curiosa. Al menys, fins a llavontes ningú no se n'havia adonat. Fins i tot té sa closca coberta amb vegetació endèmica de Cap de Creus. Es troba just a tocar la carretera (a mà esquerra en sentit Cap de Creus), a prop del Mas des Rabassers d'Abaix, just on comença es camí de Portaló. 

 


 Clic per ampliar

 ES CONILL

Aquest curiós rosegador es pot veure des des camí que va de Tudela a Culip, tot just passat Sa Llambruguera. Potser a primer cop d'ull costa de veure en aquesta roca un animal de l'espècie Oryctolagus cuniculus, però un cop s'hi entra no resulta difícil de distingir-hi es cap (a la dreta), la boca amb ses dents característiques, ells ulls, i sa cua curta d'aquests rosegadors. Potser les orelles resulten una mica curtes per tractar-se d'un conill, però més ja no es pot demanar. 


L'ÀLIGA

Dominant es Pla de Tudela s'hi troba aquesta àliga amb ses ales desplegades i es cap mirant cap del Nord.. Es poeta empordanès Carles Fages de Climent s'hi referia d'aquesta manera a sa seua "Auca de la Costa Brava":

"A Capdequers tabaquers,

contrabandistes de fama.

L'àliga de Cap de Creus

no se sap si és grisa o blanca"


clic per ampliar De  camí cap a Culip hi trobarem aquestes curioses figures que, amb una mica d'imaginació, podem interpretar com un llagardaix gegantí (o bé una iguana, o un atre rèptil...) que baixa roques avall precedit potser d'una tortuga. Ampliant sa foto de la dreta vos podeu fer una idea de la ubicació d'aquestes pedres.

clic per ampliar


Feu clic a sobre de ses miniatures per ampliar ses imatges

Clic per ampliar 

ES CAMELL DE TUDELA

Es tracta d'un camell amb una fesomia notòriament diferent des d'abantes, però potser més autèntic. En aquest cas, sembla que es mou entre dunes de mar blaua. Amb una mica d'imaginació es pot convertir l'aiga en sorra. Es troba as Pla de Tudela, en una zona on, de moment, només s'hi pot accedir per mar. Es pot veure des de la carretera. 


MASSA D'OROS (SA RATA)

L'illa de Massa d'Oros, dita també Sa Freu, es troba situada ben bé davant de sa punta de Cap de Creus. Té una forma que recorda, efectivament, una rata, encarada al nord i desafiant sa tramuntana, que en aquest indret bufa amb més intensitat que enlloc. Per això moltes persones la designen precisament aixi: Sa Rata. Aquest nom, però és rebutjat per ses autòctons de Cadaqués, i sobretot pel col·lectiu de pescadors. Tot i això, aquests mateixos pescadors cauen en una evident contradicció quan es refereixen a la part nord o a la part sud de l'illa con Ses Orelles o Sa Cua respectivament.

Clic per ampliar


 

UNA LLEONA

Una lleona rugeix desafiant en mar. En aquesta roca, descoberta i fotografiada per Cristina Casanova es port observar perfectament la boca, ses ullals, l'ull i fins i tot sa melena d'aquest animal.

 

Feu clic a sobre de ses miniatures per ampliar ses imatges