Coses d'ara i d'abantesCostums i tradicionsCarrers i placesRacons de CadaquésSabies que...?Atres

El cementiri

 

 

 

El cementiri de Cadaqués es troba situat a Portlligat, adossat a sa capella de Sant Baldiri, i data de l'any 1847. Es va fer a favor de l'Hospital de Pobres de la Vila, i encara actualment és aquesta institució (convertida actualment en residenci geriàtrica) sa que en té la propietat i la gestió. Així, doncs, el cementiri de Cadaqués, a diferenci des cementiris de ses atres pobles, no és municipal.

Per parlar-ne transcrivim sa descripció que en fa en Josep Pla(1):

"L'actual cementiri de Cadaqués és una meravella. Tres fossars hi ha a la Costa Brava bellíssims: el de Begur, el de l'Escala, el de Cadaqués. Els dos primers són bells de dins estant, per si mateixos, però llevat de la mar, que des dels murs es veu, la naturalesa circumdant no els acompanya. El cementiri de Cadaqués, en canvi, és, si és permesa la llibertat, complet. S'hi pot anar pel rastell que surt del Poal -que era el camí que feien abans els enterraments- o sortint de la plaça de les Herbes. Quan de sobte apareix entre els olivars l'arc del porxo frontal de l'ermita de Sant Baldiri, amb la capelleta del campanaret, blanca de calç, d'una proporció i d'una gràcia tan madures, que tot sembla ja decantar-se cap a una melanconia pensativa, hom té la sensació de trobar-se davant d'una humil cosa perfecta. Els xiprers es veuen darrera les parets. Al voltant hi ha la calma, una mica trista, de les oliveres. La simplicitat és enorme. Però és una simplicitat molt complexa. Hi ha moltes més coses que en una pintura trista de Rusiñol o de Meifrèn. Ja queda entès que no hi ha a Palestina res tan palestinenc (en el paisatge) com Cadaqués, com res no hi ha a Grècia (en el paisatge) tan grec com Cadaqués. En aquest paisatge hi la quinta essència d'aquestes il·lusions perquè s'hi produeix la superposició del xiprer i de l'olivera (...).

(...) En aquest paratge de Sant Baldiri i del fossar de Cadaqués, hi veig la quinta esssència d'aquesta obscuritat aparentment tan clara que és la vida en el Mediterrani, terrenal i angèlica, pobra i solar, prodigiosa i miserable -la quinta essència de la nostra vida."

(1): Josep Pla: "Cadaqués". Ed. Juventud. Barcelona, 1947


El cementiri de Cadaqués, a diferenci de ses atres cementiris, no és municipal, sinó que està gestionat per l'Hospital de Cadaqués, una institució que data de l'any 1339, fundada per mossèn Guillem Bruguera com a Hospital de Pobres.

Actualment és una residenci geriàtrica i està gestionat per un patronat.


 

 

   

Escultura de Josep LLimona que es troba al cementiri de Cadaqués