Coses d'ara i d'abantesCostums i tradicionsCarrers i placesRacons de CadaquésSabies que...?Atres

 Sant Piu Quint

  

Feixes

Traveseres sobre es rec de Sant Piu Quint

 

Oratori de Sant Piu Quint

CLIC per AMPLIAR

Feu CLIC sobre aquesta imatge per ampliar-la

Imatge des sant

Imatge des sant

 

Sa Conca, des de Sant Piu Quint

 

Vista de Sa Conca des de l'oratori

"Sant Piu Quint" és es nom com es coneix un petit oratori dedicat a Sant Pius V, així com es rec que hi passa per sota, i sa petita plaja on desemboca, a Sa Conca.

La pirateria turca i la batalla de Lepant

Batalla de LepantEl 7 d'octubre de 1571 es barcos de la Santa Lliga (una coalició intregrada per la corona d'Espanya, Venècia i els Estats Pontificis) vencien la flota turca a Lepant, al golf de Corint.

La victòria d'aquesta coalició cristiana va suposar la fi de l'hegemonia turca al Mediterrà, i la fi de la pirateria, cosa que va suposar un important alivi per a tots aquells pobles costaners que, com Cadaqués n'havien estat víctimes moltes vegades.

Cadaqués havia patit sovint ses incursions otomanes, que havien saquejat el poble en diverses ocasions i havien arribat, fins i tot, a cremar la iglesi (el 5 d'octubre de 1543).

L'aliança cristiana que havia vençut es turcs havia estat impulsada pel papa Pius V (1566-1572), que va ser canonitzat el segle XVIII. I va ser amb aquest motiu que a Cadaqués se li va erigir aquest oratori. De rebot també se coneix com a "Sant Piu Quint" es rec que hi passa per sota i sa petita plaja on desemboca.

L'oratori de Sant Piu Quint

És una estructura de base quadrada, coberta amb una cúpula semiesfèrica rematada amb una creu. Aquesta arquitectura recorda molt sa del Mediterrà Oriental.

A dintre hi ha un relleu sobre pedra, molt deteriorat, que representa es sant en actitud d'oració davant d'un Sant Cristo. De sa inscripció que hi ha a sota amb pro feines se'n conserva mitja dotzena de lletres.

A sota d'aquesta imatge hi ha una font, que actualment està tapada.

S'hi accedeix des des rec anomenat també de Sant Piu Quint, a Sa Conca, i s'hi puja per un camí de lloses molt maco. Actualment tant es camí com es voltants de l'oratori estan força nets, perquè es forestals se'n cuiden.

Fa temps s'hi feien trobades festives. Era típic, per exemple, anar-hi a fer la castanyada per Tots Sants.

Plaja de Sant Piu QuintDiuen que l'obra "La ermita, la fuente y el río", d'Eduardo Marquina, es va inspirar precisament a Sant Piu Quint.

Degut a l'estat en què es troba l'oratori, és necessària i urgent una restauració, i si ses organismes a qui pertoca fer-ho no s'hi posen de seguida, aviat de Sant Piu Quint no se'n cantarà ni gall ni gallina.