Coses d'ara i d'abantesCostums i tradicionsCarrers i placesRacons de CadaquésSabies que...?Atres

Portlligat

 

L'indret

Portlligat és un de ses indrets més emblemàtics de Cadaqués. Es troba a una mica més d'un quilòmetre del centre de Cadaqués, i s'hi pot accedir a peu des des Poal: a partir d'aquí s'agafa es carrer de la Miranda i, en acabar una agradable passejada entre olivassos, mos trobarem en pocs minuts a Sant Baldiri. D'aquí a Portlligat és un moment.

Es nom de Portlligat ve donat, com podreu comprovar,  perquè si mirem en mar des de la plaja sembla com si aquest racó estigués completament voltat de terra, com un llac. A davant hi ha una illa, l'Illa de Portlligat (dita també Illa del Correu), que amb ses seues escasses 30 vessanes és una de ses més grans del litoral català. As seu costat hi una atra illa més petita, Sa Farnera. Ses dugues illes juntes donen aquesta impressió de trobar-se en un racó sense sortida.

Víctor Rahola en parla en un magnífic poema que comença així:

"Amb ta petita amiga La Farnera

vigiles el portal de Portlligat;

ton pare, el Cap, ta mare l'Oliguera

et guarden amb amor al seu costat."

Portlligat ha estat tradicionalment la base de molts des pescadors de Cadaqués. I a la riba de Portlligat encara hi amarren alguns des pocs que queden al poble.

A Portlligat no hi va a prendre banys gaire gent, perquè és una cala de poca fondari. Però a pocs metres trobareu sa plaja de Sant Antoni i, si vos agrada aprofitar el sol al cent per cent, es Cau de sa Guineu, que no és cap plaja però és un racó a rodolso i discret freqüentat per aquells que no són partidaris de privar del sol cap racó de sa seua pell. Dintre de sa mateixa badia de Portlligat també s'hi troba la plaja de Es Calders. I a l'Illa un parell de plages més. I seguint la costa en direcció a Cap de Creus hi trobarem ses dugues plages de s'Alqueria.

Ses construccions que hi ha a Portlligat són (a part d'un hotel) antigues barraques de pescadors que han estat remodelades. Una de ses més conegudés és s'anomenada barraca des rellotge, que té, com es seu nom indica, un rellotge de sol a sa façana; un rellotge que, per cert, es troba en un estat lamentable. Ara que aquesta barraca és propietat de l'Estat no estaria de més que es que la gestionen miressin de recuperar-lo. Més avall la podeu veure bé en fotos antigues i modernes que adjuntem.

Ben bé a la plaja, a prop de la riba, abans hi havia una font. Ara la font encara hi és, però està colgada de sorra i soguer i ni en surt ni una una gota d'aiga.

 

Es pescadors

Monedes encunyades pel pòsit de pescadors de Cadaqués La confraria de pescadors de Cadaqués és sa més antiga de tota la Costa Brava, i la majoria des pescadors tenen la base a Portlligat.

Es pescadors portlligatencs practiquen una pesca ecològica, amb arts tradicionals, i es peix i marisc que capturen és d'una qualitat excel·lent, com ho demostren aquests 38 quilos de llagosta pescats per l'Isca i en Llinares...

...o bé aquest congre de 92 terces capturat per l'Aleix Descamps


El camp de futbol de Portlligat

 

Cadaqués poc que és precisament un territori pla, i per això sempre ha estat difícil tobar algun puesto per poder-hi practicar el futbol.

Durant força temps (sobretot els anys 40) es jugava a futbol a s'estenedor de Portlligat, justament on ara hi ha la zona d'esbarjo. De fet era l'únic tros una mica planer que hi havia a Cadaqués. Això sí: era un camp tan petit que hi havien de jugar 9 per banda en comptes d'11. Es mitjans eren precaris i ses porteries de vegades tenien un cordill per travesser. De vegades, si algú xutava molt fort sa pilota anava a parar en mar i s'havia d'anar a recuperar amb un llagut

En aquella època l'equip de futbol de Cadaqués era el Futbol Club Cap de Creus. Aquí en podeu veure una  alineació llegendària i una escena d'un dia de partit.

Encara que en aquesta foto es jugadors duen una camisa blanca, la indumentària del Cap de Creus F.C. era de samarreta vermella i calces negres.

A principis del segle XX estiuejaven a Cadaqués alguns jugadors dels F.C. Barcelona. Un d'ells, en Sagi Barba, havia actuat d'àrbitre en algun des partits que a l'estiu es disputaven a Portlligat entre l'equip local i l'quip d'estiuejants barcelonins que s'autoanomenaven "colonia veraniega".


Com s'ha d'escriure Portlligat?

S''ha d'escriure Portlligat, tot junt, i no pas "Port Lligat"  o "Port-Lligat" com veiem tot sovint. I la "o" es pronuncia "u", perquè es troba en una síl·laba àtona. Igual que Portbou o Portvendres.

Si s'escriu separat llavores la "o" és tònica i se pronuncia o oberta, com a Port de la Selva o Port de Llançà. Però Portlligat sempre s'ha pronunciat amb U, i per tant s'ha d'escriure junt per tal que la grafia coincideixi amb la pronunciació.

Tot sovint ho veiem mal escrit. I la majoria des rètols indicadors del poble no en són una excepció. I a sobre està mal escrit de dues maneres diferents.

Posar-hi remei és molt fàcil, però a l'Ajuntament de Cadaqués no hi ha hagut ni hi ha prou sensibilitat per a aquestes coses, i encara mos cal contemplar aquest trist panorama de la convivència de tres rètols diferents:

malament malament bé!


Imatges de Portlligat

S'estenedor

L'espai que actualment  es destina a zona d'esbarjo és conegut com s'estenedor, perquè, tal com es pot veure en aquesta foto, servia per estendre-hi ses xarxis. Aquest espai també s'havia fet servir com a improvisat camp de futbol.

Feu clic per ampliar ses fotos

Durant els anys seixanta es cignes formaven part del paisatge de Portlligat (postal Meli)

    

Antigament la pesca d'anxova, sardina o verat es feia a l'encesa. Aquí es veuen es llaguts de foc amarrats a la riba. L'homo de sa pipa és l'Iu Sala.

Feu clic per ampliar ses fotos

Portlligat ha estat considerat sempre un racó plàcid i tranquil, però poc que és sempre aixís. Com a mostra, aquests cops de mar passant per sobre de sa Farnera durant una llevantada (foto cedida per Albert Marès)

   

A Portlligat poc que hi ha hagut sempre tantes edificacions com ara. Al principi només hi havia petites barraques de pescadors.

Feu clic per ampliar ses fotos

Una imatge antiga i una atra d'actual de sa barraca des rellotge. Ara que aquesta casa és de l'Estat també el podrien pintar, si no d'aquí a dos dies ja no en quedarà ni el record.

       

Com uns horribles trossos de plàstic que anomenen "caiacs" poden fer malbé un paisatge. Compareu.

Feu clic per ampliar ses fotos

Entre el 2003 i el 2007, i en el marc del Festival Internacional de Música de Cadaqués, se celebraven concerts a Porlligat es diumenges d'estiu.

Aquesta imatge és del 31 de juliol de 2005.

     

Més imatges de Portlligat

Baixant de Sant Baldiri

En mar

A Portlligat hi trobareu tranquil·litat...

...i fins i tot la Felicitat.

En venda

Barques amb Es Calders al fondo

L'illa

La riba