Coses d'ara i d'abantesCostums i tradicionsCarrers i placesRacons de CadaquésSabies que...?Atres

La llamada del mar

Rostro al mar

La hija del mar

Los felices 60

Los pianos mecánicos

La luz del fin del mundo

Clara es el precio

Animals ferits

Curiositats

Cine de Cadaqués

Los pianos mecánicos

 

Mireu també.... Tramontana (filmada a Cadaqués el 2009)

 

Si ses anteriors pel·lícules eren modestes produccions espanyoles, a l'estiu del 1964 es coïa a Cadaqués una producció internacional i que comptava amb mitjans importants. Encara teníem el record de "Los felices 60", es seus mitjans tan precaris i aquella càmera tan petita. Aquesta vegada tot era gros. Allà on filmaven s'hi erigien grans torres metàl·liques que aguantaven uns focus imponents. De la mida de la càmera ja no en parlem... El comentari general era: "Això sí que serà una pel·lícula..." I tot semblava indicar que seria així:

En aquesta ocasió es tractava de dur a la pantalla sa novel·la “Les pianos mecaniques”, d’Henri François Rey, escriptor francès resident a Cadaqués, que havia estat traduïda al castellà com “Los organillos”.

L'elenc era important. Sota la direcció de J. A. Bardem hi treballava en James Mason (que en aquell temps es pronunciava igual, i no Geims Meison com ara). Havia intervingut en pel·lícules tan importants com Julio César, Lolita, Con la muerte en los talones... La Melina Mercouri, actriu grega, havia fet Nunca en Domingo (millor actriu a Cannes), Juicio final, amb Vittorio de Sica, i es mateix any que Los pianos mecánicos també va fer Fedra i Topkapi. Va lluitar contra la dictadura militar grega i, al restablir-se de democràcia, va ser diverses vegades ministra de cultura des seu país. L'atre paper important l'interpretava Hardy Kruger (Barry Lyndon, Blind Date, El secreto de Santa Vittoria...).

Vicente (Hardy Kruger), convalescent d’una depressió nerviosa, arriba a Caldeya (Cadaqués) per passar-hi unes vacances. A l’arribar, Regnier (James Mason), un escriptor alcoholitzat, li presenta ses habituals del bar ’La Estrella’ i sa seua propietària Jenny (Melina Mercoury), una dona atractiva per la qual Vicente se sent atret de seguida. Por atra banda, es fill d’en Regnier es relacionarà amb Serge y Nadine, dos adolescents enamorats, la història des quals acabarà de forma tràgica.

Los pianos mecánicos va tenir un notable èxit de taquilla a tot Europa i fins i tot va ser present en el festival de Cannes del 1965. 

 
 
 

La participació cadaquesenca no es produeix fins cap el final de sa pel·lícula, en una escena que representa que la gent corre a apagar foc. Hi ha una intervenció considerable a càrrec d'en Jaumet Faixó, que té diversos diàlegs amb un guàrdia civil i amb es nen protagonista de sa pel·lícula ("no ploris, maco" -li diu en català). També hi surten en Pere Giró i l'Enric Auger "Parlet".

     
Fent clic a ses miniatures que hi ha a continuació podreu veure diversos fotogrames de sa pel·lícula, amb imatges de Cadaqués o de gent del poble.
 

A sa volta d'en Llerso

A l'esquerra, l'administració de l'auto de línia

A davant, el bar Boia. A la dreta, la xurreria. A l'esquerra es quadros del cine a ca l'Ivo.

Ses Herbes, amb aquell monument que hi havia abantes.

El Passeig, amb es "poste" de gasolina.

Es carrer encara no era asfaltat i s'aixecava pols.

As Podritxó

Des des Pianc

Carrer de Ses Voltes

Carrer de ses Voltes

Torre de les Creus

Des de la Torre de les Creus

Carrer de la Iglesi

Es Call

Garotes

S'antiga caserna de la Guàrdia Civil

Davant de Can Cipri

Davant de La Catalana

A la riba des Poal

Des des Sortell

Prenent el sol

Plaja del Port de la Selva

Porxo des Portal

Carrer Dr. Callís

A apagar foc. l'Enric Auger, en Jaumet Faixó i en Pere Giró.

En Jaumet Faixó i es nen

En Jaumet Faixó i es nen

En Jaumet Faixó i un guàrdia civil

En Jaumet Faixó: "No ploris, maco"

A la vora d'en mar s'hi veuen es pilons de sa segona terrassa del Marítim.

Final feliç

Sortida de l'auto de línia vell

Sortida de l'auto de línia vell. A davant es monument de Ses Herbes.

FITXA TÈCNICA 

Director:

Juan Antonio Bardem

Nacionalitat:

França, Alemanya, Itàlia, Espanya

Productor:

John Sturges

Intèrprets:

Melina Mercouri, James Mason, Hardy Kruger, Didier Haudepin, Renaud Verley, Sophie Darès, Keiko Kishi, Maurice Teynac, Karin Mossberg, José María Mompin, Luis Induni, Rafael Luis Calvo, María Dalbaicín. Gene Wesson

Guió:

Juan Antonio Bardem, Henri François Rey

Música:

Georges Delerue

Llocs de rodatge:

Cadaqués i Barcelona

Format:

35 mm, color