Coses d'ara i d'abantesCostums i tradicionsCarrers i placesRacons de CadaquésSabies que...?Atres

La llamada del mar

Rostro al mar

La hija del mar

Los felices 60

Los pianos mecánicos

La luz del fin del mundo

Clara es el precio

Animals ferits

Curiositats

Cine de Cadaqués

La llamada del mar

Mireu també.... Tramontana (filmada a Cadaqués el 2009)

 

Jorge Mistral i Marali Aloy en dos fotogrames de La llamada del mar

 

Aquest és es primer llarg metratge que tenim notícia que va ser filmat a Cadaqués. Va ser el 1944.

Malauradament només disposem de dues imatges de sa pel:lícula. Tampoc no tenim es cartell que l'anunciava. I per no tenir no tenim ni tan sols no tenim una sinopsi de l'argument.

I encara més males noticis: sembla que aquesta pel·lícula està perduda, atès que a la Filmoteca Nacional de Madrid només en tenen una còpia, que està en llista d'espera per ser restaurada. Per ses notícies que tenim, aquesta còpia es troba en un estat lamentable i, a més, no està completa.

A La llamada del mar hi va debutar l'actor valencià Modesto Llosas Rosell, més conegut pes seu pseudònim de Jorge Mistral, que més tard esdevindria un actor molt popular. Mistral va morir a Mèxic el 1972 després d'haver treballat en més de 80 films, en alguns, cap el final,  com a director.

La protagonista femenina era  Marali Aloy, de qui no tenim constància que hagués fer cap més pel·lícula a part d'aquesta.

No disposem d'informació sobre l'argument per això qualsevol notícia que mos pugueu fer arribar serà ben rebuda i publicada immediatament.

 

Hi ha una anècdota de la filmació d'aquesta pel·lícula que força gent explica:

Es veu que hi sortia un un gos que hi tenia una participació important. Ja feia dies que filmaven i en Sechy (que és com es deia l'animal) ja s'havia familiaritzat amb força gent del poble. En una ocasió filmaven una escena en què es gos venia des pont i havia d'anar cap es Podritxó. Com és normal, l'animal anava a la seua i varen haver de repetir l'escena força vegades, davant la desesperació d'un des responsables de la filmació (segurament l'encarregat de l'ensinistrament des gos) que era alemany i que, segons diuen es que hi eren presents, no parava de cridar amb un megàfon. Finalment varen aconseguir que es gos agafés el camí correcte, però en el moment que ja era a punt d'arribar a destí i coronar amb èxit l'escena va sortir del bar Marítim en Joanet Pell, que no s'havia adonat que filmaven. En veure es gos, i com que s'havien fet amics, el va cridar, i en Sechy, en comptes d'anar cap a la càmera, va recular i el va anar a trobar. Total, que s'alemany va agafar una emprenyada que diu que els volia matar a tots dos.

 

La censura

Con era normal en aquella època, La llamada del mar no es va lliurar de la censura. Però en aquest cas no es tractava d'una censura per qüestions moral o polítiques, sinó senzillament per dolenta.

Segons un documental  sobre la censura produït per TVE el 1994 i emès de nou el 2011, es veu que algunes pel·lícules no es podien vendre a l'estranger per por que produïssin una "penosa impressió" de la producció espanyola. En alguns casos fins tot no només es va produir la prohibició d'exportació d'aquestes cintes sinó que també se'n va prohibir l'exhibició en sales de primera categoria de Madrid i Barcelona.  La llamada del mar va ser una d'aquestes pel·lícules. Això pot explicar una mica la migrada xifra d'espectadors que va tenir aquest film: només 1091, segons xifres oficials.

Aquesta censura "de gust", que jutjava es valors de la producció cinematogràfica, es va mantenir fins el 1953.

Podeu veure aquest documental clicant en aquest enllaç:

 

Imágenes prohibidas - Censores y vencidos

Si voleu anar directament a la referència a aquest film comenceu a mirar a partir del minut 11

Ses imatges que il·lustren aquesta pàgina estan tretes d'aquest documental

 

La fitxa tècnica de sa pel·lícula és, segons ses dades de la Filmoteca Española:

 

FITXA TÈCNICA   (segons dades de la Filmoteca Española)

Director:

José Millán, José Gaspar

Nacionalitat:

Espanya

Productora:

Heliodoro Clemente Langer

Intèrprets:

Marali Aloy "Juana." , Jorge Mistral "José." , Juan Monfort "Pedro." , Miguel García "Bartolomé." , Arturo Cámara "Felipe." , Mercedes Fuste "Pepita." , Ana Morera "María." , Juan Moreno Rigo (pescador.) , "Sechy" (gos)

Director de fotografia:

José Gaspar

Espectadors:

1091

Recaptació:

48,73 €

Productor:

Francisco Riera

Guió:

José Millán

Música:

Federico Martínez Tudó

Llocs de rodatge:

Interiors: Estudis Orphea Films

Exteriors: Cadaqués

Format:

35 mm, blanc i negre

Durada:

95 minuts