Coses d'ara i d'abantesCostums i tradicionsCarrers i placesRacons de CadaquésSabies que...?Atres

Acte d'heroisme d'un cadaquesenc

 

Es Pianc, ja fa una colla d'anys..

Això va passar el 16 de setembre de 1933.

En Vicenç Mallol, més conegut com es Xaiet, o com es Gorratort, arribava as Pianc. Estava content perquè acabava d'estrenar unes calces i unes sabates. Feia sis anys que no estrenava res. De cop, sent un crit i veu un nen que s'està negant.

En Mallol, igual que molt de pescadors d'aquell temps, no sabia nedar. Tot i això se va tirar en mar per salvar sa criatura. El "Sol Ixent" d'aquell temps ho explica d'aquesta manera:

"...corre cap al mar i camina en direcció a la ja desapareguda criatura. A l'arribar-li l'aigua al coll la veu, i al donar-se compte que sols li faltava un pas per salvar-la, segueix estoicament avant fins que l'aigua li tapa la respiració, s'ajup i agafa un braç de la criatura, que aixeca a l'aire començant la tornada, a on fou rebut el petit asfixiat per quants, veiguent el fet, l'anaven a ajudar."

I, afegeix el "Sol Ixent":

Després de 6 anys d'esperar les calces noves, tenia que desgraciar-les en el moment d'estrenar-les.

Contrast: Aquest altruista abnegat, Vicens Mallol, pescador de l'art, que ha demostrat tenir tan gran ànima, és conegut per sa bondat com "el Xaiet". Anar a salvar un que es negava, no sabent nadar, és un fet d'una ànima gran.

Finalment, es redactors del "Sol Ixent" fan una crida a "l'autoritat competent" per tal que

"...aquest acte espontani i temerari fet per qui no sap de nadar, sigui recompensat con mereix, honorant-lo com sap fer-ho, "El Salvament de Nàufrecs" i sobretot comprant-li uns pantalons i unes espardenyes nous. Serà justícia".

Més tard, legim també al "Sol Ixent" que el 27 d'octubre des mateix any, la Comissió Executiva de la Societat de Salvament de Nàufregs va acordar de concedir a en Tomàs Mallol Jofré...

"...un Voto de gracias, y que se le entreguen cincuenta pesetas en metálico como indemnización para reponer las prendas de vestir que sin duda se le estropearían con el agua del mar."

Una atra vista des Pianc. S'hi pot veure la seu de la Societat de Salvament de Nàufregs

Es germans Mallol


Foto des Pianc el 1916.

A sobre de sa barana des carrer de dalt en Vicenç Mallol hi solia fer la migdada. Un dia es va girar pes costat equivocat, va caure a la riba i va morir.

Es norai que hi ha adossat a la riba va desaparèixer a l'ampliar-se aquesta.

(Foto: Arxiu Iu Sala)